Cei mai multi dintre investitorii romani care tranzactioneaza pe Bursa se ghideaza dupa sfatul brokerilor, potrivit lui Octavian Molnar, directorul adjunct al IFB Finwest, astfel ca "toanele" brokerilor isi pun amprenta asupra evolutiei pietei in ansamblu.
"Formatorii de opinie pe piata sunt brokerii pentru ca 80% din investitorii de pe piata asculta si de parerea brokerilor. Daca brokerul este pesimist nu mai faci tranzactii si te retragi. Noi in 2009 am fost mai optimisti si am crezut ca piata poate sa-si revina. In martie a fost primul semnal ca s-ar putea sa avem o piata interesanta si in acel moment am inceput sa sunam clientii. Cine a crezut a crezut", povesteste Molnar, care a reusit sa faca din IFB Finwest cea mai mare firma de brokeraj independenta de pe Bursa in 2009.
El spune ca putini investitori au avut curaj sa intre in 2009 la cumparare pe Bursa, cand piata a atins niste minime multianuale, acestia fiind insa in principal investitori de calibru.
"In general investitorii cei mari au intrat, pentru ca le este mai usor sa riste. Cel mai mare client al meu «de retail» are peste 20 de milioane de euro. Sunt oameni care au avere si banii pe care-i plaseaza pe Bursa pot insemna 10% din cat dispun. Sunt romani persoane fizice care au peste 2 sau 3 milioane de euro disponibile pentru asa ceva, pentru investitii", spune Octavian Molnar.
IFB Finwest a fost anul trecut cea mai mare firma de brokeraj independenta de pe Bursa, reusind sa-si majoreze rulajul pe actiuni cu 8%, la 693 mil. lei (163 mil. euro), pe fondul scaderii tranzactiilor din piata cu peste 30%. Astfel, brokerii lui Molnar i-au intrecut pe cei de la Broker Cluj si Intercapital Invest, batandu-se cu marii intermediari bancari precum BT Securities, KBC Securities si Raiffeisen Capital.
Dupa un an de cresteri spectaculoase, Molnar ramane optimist si se asteapta ca