Scutul american antiracheta din Romania nu include si componente navale, a precizat, pentru HotNews.ro, un oficial al Departamentului american de stat. HotNews.ro a cerut aceasta precizare dupa ce ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a facut referire la prezenta unor componente navale ale scutului in Marea Neagra.
"Asteptam ca Statele Unite sa ofere o explicatie exhaustiva, luand in considerare faptul ca regimul Marii Negre este reglementat de Conventia de la Montreux", a declarat vineri Lavrov, la o zi dupa ce presedintele Basescu anuntase ca Romania a acceptat invitatia SUA de a participa la scutul antiracheta.
Paul Oglesby, ofiter de presa pentru afaceri europene si eurasiatice, a precizat, pentru HotNews.ro, ca declaratia de joi a Departamentului de Statnu a facut nicio referire la amplasarea in Romania a unor componente maritime ale scutului antiracheta.
Expertii considera ca cea mai eficienta componenta a scutului antiracheta este sistemul naval de lupta Aegis pentru urmarirea si interceptarea rachetelor. Potrivit Lockheed Martin, Aegis este un sistem integrat de radar si rachete capabil sa lupte simultan impotriva amenintarilor aeriene, terestre si submarine.
Sistemul Aegis poate, simultan, sa atace tinte terestre, submarine si nave de suprafata, concomitent cu protejarea flotelor de atacuri de aviatie sau cu rachete.
Presedintele Comisiei pentru Aparare, liberalul Teodor Melescanu, a precizat, pentru HotNews.ro, ca ministrii Apararii si de Externe vor fi invitati miercurea viitoare la Comisie pentru a prezenta detalii legate de chestiunea scutului antiracheta.
In opinia fostului ministru al Apararii, elementele scutului antiracheta amplasate in Romania vor avea si componente navale: "Cred ca sistemul antiracheta va avea si o componenta navala aici", a precizat Teodor Melescanu. Scutul amer