Implementarea unei taxe pentru produsele nesanatoase este tergiversata dupa ce Ministerul Sanatatii nu a finalizat lista cu produse care ar putea sa fie impozitate, in prezent in analiza aflandu-se circa 40.000 de alimente. Termenul de 1 martie avansat initial pentru implementarea acestei legi ar putea fi amanat dupa ce reprezentantii Ministerului nu au avansat o noua data.
"Nu ne propunem sa taxam carnea sau produsele din carne, laptele sau derivatele din lapte, pestele, fructele si legumele sau derivatele din cereale, ci acele produse care contin foarte multe grasimi si dulciurile. Nu ne propunem sa taxam nici pizza sau saorma. Chiar daca au salam si cascaval, au multi nutrienti", a spus Adrian Streinu-Cercel, secretar de stat in cadrul Ministerul Sanatatii.
El a precizat si ca nu vor fi taxate apa minerala sau fresh-urile de fructe sau legume, in timp ce bauturile carbogazoase "vor face obiectul unei discutii". Dezbaterea publica pe marginea acestei propuneri de lege derulata ieri a ridicat mai multe intrebari decat raspunsuri, dupa ce reprezentantii Ministerului Sanatatii nu au avansat nicio propunere concreta a nivelului de impozitare sau a alimentelor ce urmeaza sa fie impozitate.
Streinu-Cercel a spus numai ca se ia in calcul o taxa variabila, aplicabila pe kilogram sau pe litrul de produs.
Ideea unei astfel de taxe a aparut in prima conferinta de presa sustinuta de ministrul sanatatii Cseke Attila la inceputul lunii ianuarie si a iscat opozitia puternica a patronatelor din industria alimentara care au argumentat ca introducerea unei astfel de taxe va determina cresterea preturilor, a evaziunii fiscale si a somajului.
Mihai Visan, reprezentant al Federatiei Patronale Romane din Industria Alimentara Romalimenta, a spus in cadrul dezbaterii de ieri ca organismul din care face parte nu va negocia cu ministerul cuantumul acestei taxe