În urmă cu două decenii, un artist francez a organizat o expoziţie de artă într-un iglu în formă de cilindru în satul Jukkasjarvi din Suedia. Şi cum într-o noapte nu mai erau locuri de cazare în localitate, câţiva vizitatori au cerut permisiunea de a petrece noaptea chiar în iglu şi au stat în saci de dormit. Aşa s-a născut primul hotel de gheaţă din lume.De atunci, ele s-au înmulţit, iar în iarna anului 2006 a fost construit unul şi în România, la Bâlea Lac, la peste 2.000 de metri altitudine, accesibil iarna numai cu telecabina. Sursa: Ice Hotel Bâlea Lac
1 /.
„Durata de viaţă” a acestor inedite unităţi de cazare este mică: din decembrie până în martie-aprilie, deci nu mai mult de cinci luni. La sfârşitul sezonului se topesc, dar avantajul este că arhitectura lor se poate modifica de la an la an. Dacă în primul an hotelul de la Bâlea a avut formă de iglu, acum are una dreptunghiulară, cu un hol mare central (care e şi restaurant), iar cele zece camere sunt aşezate de-o parte şi de alta a coridorului.
Restaurantul de la hotelul de gheaţă Bâlea Lac
Credit: Ice Hotel Bâlea Lac
Gheaţa este luată din lacul Bâlea, iar pentru construirea hotelului au lucrat anul acesta în jur de 50 de oameni. La intrare este amenajat un spaţiu unde sunt expuse statui din gheaţă.
Paturile sunt din gheaţă, iar temperatura din interior de 0-2 grade Celsius. Paturile sunt acoperite de scânduri de lemn, saltele, lenjerie şi blănuri de oaie. Călătorii mai aventuroşi pot să doarmă şi în saci de dormit. La hotel nu există băi, aşa că turiştii vor trebui să meargă pentru duşuri şi toalete la telecabina Bâlea Lac.
Toate cele zece camere au paturi duble
Credit: Ice Hotel Bâlea Lac
Hotelul din Munţii Făgăraş a avut o tematică diferită în fiecare an. În 2008 aceasta a fost gala