Aproape 2.000 de elevi din 15 şcoli din Bucureşti şi din judeţele Prahova, Timiş şi Arad vor avea ocazia să folosească la şcoală un manual despre drepturile omului, care cuprinde interviuri cu militanţi de pe glob, realizate de Kerry Kennedy, fiica lui Robert Francis Kennedy. Sursa: Razvan Valcaneantu
Prin fundaţia RFK, înfiinţată în memoria tatălui ei, Kerry luptă pentru accesul la educaţia despre drepturile omului.
Manualul, intitulat „Speak Truth to Power – Curaj fără frontiere” cuprinde informaţii despre istoria drepturilor omului, prezentarea situaţiei respectării drepturilor omului, mărturii ale unor militanţi şi scenariul unei piese de teatru scrisă de dramaturgul Ariel Dorfman, pe care elevii sunt încurajaţi să o pună în scenă.
„O unealtă pentru elevi”, aşa defineşte secretarul general al fundaţiei RFK manualul, subliniind că nu este o carte de adăugat la teancul de manuale de şcoală, ci o sursă de informaţii, care trimite către alte surse. Cartea, publicată de Editura Curtea Veche, îşi propune să îi stimuleze pe elevi să înţeleagă misiunea militanţilor pentru drepturile omului în lume şi să îşi imagineze cum este să fii Dalai Lama.
Ieri, fundaţia, împreună cu Ministerul Educaţiei, care este partener în proiect, i-a instruit pe profesorii implicaţi, care vor folosi cartea. Scopul este ca, în urma discuţiilor cu elevii, să rezulte noi moduri de implicare în apărarea drepturilor omului, a explicat Dorina Chiriţescu, profesor de ştiinţe socio-umane la Colegiul Naţional „Sfântul Sava”.
„Vom încerca să transformăm aceste activităţi în mult mai mult decât nişte lecţii”, a mai spus aceasta.
Drepturile omului în România
Manualul debutează cu o scurtă istorie a problemelor legate de drepturile omului în România şi subliniază că „în ciuda progreselor, au rămas numeroase provocări”,