Deţinuţii din închisorile craiovene suferă pentru că stau câte 50 în celulă, au apă caldă doar de două ori pe săptămână şi nu au voie cu computere, susţine preşedintele OADO, Florentin Scaleţchi, până nu demult aflat şi el în spatele gratiilor pentru trafic de influenţă
Conducerea Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului (OADO) Bucureşti s-a aflat zilele trecute în judeţul Dolj, pentru a verifica în ce condiţii trăiesc deţinuţii din închisorile craiovene. Situaţia găsită n-a fost tocmai roz. O primă problemă ar fi aceea a subfinanţării. „Am aflat că, din cauza problemelor de finanţare, există întârzieri la plata gazelor, curentului, apei şi furnizorilor de alimente“, susţine Florentin Scaleţchi, preşedintele OADO.
Specializare în străinătate pentru gardieni
Altă problemă indicată de Scaleţchi este aceea că „nu există o pregătire pentru reintegrarea socială a deţinuţilor“. Preşedintele OADO a tras un semnal de alarmă şi cu privire la impasivitatea gardienilor, care nu îi privesc pe deţinuţi ca nişte oameni, ci doar ca pe nişte infractori irecuperabili. Pentru a schimba atitudinea gardienilor, Scaleţchi consideră că o soluţie ar fi şi trimiterea gardienilor la specializări în închisori din străinătate (dând exemplul Spaniei), pentru a învăţa cum trebuie să se comporte cu deţinuţii.
De fapt, nici gardienii nu trăiesc tocmai bine, susţine preşedintele OADO, explicând că, iarna, pe holurile unde stau gardienii este mai frig decât în celule.
Deţinuţii resimt lipsa computerelor
Nici condiţiile în care trăiesc deţinuţii nu sunt tocmai bune. „Mai avem şi în prezent la Penitenciarul Craiova celule cu câte 40-50 de paturi dispuse pe câte trei niveluri şi care ar trebui desfiinţate, în condiţiile în care normele europene vorbesc de maximum zece într-o celulă“, a spus preşedintele OADO. Acesta a menţionat apo