Înainte de a vinde poliţe obligatorii pentru locuinţe, asigurătorii negociază o reasigurare cu o acoperire de peste 40 de miliarde euro, la care trebuie plătită o primă de peste 20 milioane de euro. Contractul de reasigurare pentru poliţele obligatorii de locuinţe ar putea stabili un record în regiune. Reasigurarea pe piaţa internaţională, obligatorie în condiţiile unei acoperiri uriaşe împotriva riscurilor catastrofice, va fi intermediată de un conso
Înainte de a vinde poliţe obligatorii pentru locuinţe, asigurătorii negociază o reasigurare cu o acoperire de peste 40 de miliarde euro, la care trebuie plătită o primă de peste 20 milioane de euro.
Contractul de reasigurare pentru poliţele obligatorii de locuinţe ar putea stabili un record în regiune. Reasigurarea pe piaţa internaţională, obligatorie în condiţiile unei acoperiri uriaşe împotriva riscurilor catastrofice, va fi intermediată de un consorţiu format din trei brokeri internaţionali: AON Benfield, Willis şi Guy Carpenter.
„Cred că va fi cel mai mare contract de reasigurare din Europa Centrală şi de Est sau unul dintre cele mai mari. Chiar şi la o penetrare de 25%-30% (n.r. a asigurării obligatorii, raportată la numărul de locuinţe din ţară) va fi unul dintre cele mai mari contracte din regiune“, afirmă Karina Roşu, directorul general al brokerului de asigurări autohton AON.
Cei trei brokeri au început discuţiile cu oficialii autohtoni încă din perioada în care legea care reglementează implementarea acestor asigurări era în stadiul de proiect. Din acest motiv, negocierea contractului de reasigurare ar mai putea dura 30-60 de zile, potrivit lui Roşu.
În cazul pur teoretic în care poliţele obligatorii ar fi cumpărate pentru toate locuinţele autohtone (grad de cuprindere în asigurare de 100%), valoarea primei de reasigurare s-ar situa între 70 de milioane de euro şi 150 d