Rusia aşteaptă clarificări din partea Statelor Unite în legătură cu intenţia de a amplasa în România elemente ale scutului anti-rachetă. Declaraţia a fost făcută vineri, 5 februarie, de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. "Aşteptăm ca Statele Unite să ofere o explicaţie exhaustivă, luând în considerare faptul că regimul Mării Negre este reglementat de Convenţia de la Montreux", spune şeful diplomaţiei ruse.
Rusia aşteaptă clarificări din partea Statelor Unite în legătură cu intenţia de a amplasa în România elemente ale scutului anti-rachetă. Declaraţia a fost făcută vineri, 5 februarie, de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.
"Aşteptăm ca Statele Unite să ofere o explicaţie exhaustivă, luând în considerare faptul că regimul Mării Negre este reglementat de Convenţia de la Montreux", spune şeful diplomaţiei ruse.
"Există un acord între cei doi preşedinţi privind analizarea ameninţărilor comune, cu participarea Uniunii Europene", precizează Lavrov, apropo de reacţia Rusiei.
"Când înţelegem că avem o abordare comună a posibilelor ameninţări, va fi posibil să spunem ce măsuri de răspuns pot fi luate", a spus Lavrov.
Statele Unite au invitat România să participe la dezvoltarea sistemului de apărare antirachetă. Anunţul a fost făcut de preşedintele Traian Băsescu, joi, 4 februarie, după şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, care a aprobat participarea României. Ultimul cuvânt îl are însă Parlamentul.
Este vorba de stabilirea unor componente ale scutului în România, care va fi acoperită integral, precizează preşedintele Traian Băsescu. El spune că e vorba de interceptori tereştri.
"Decizia creşte foarte mult nivelul de securitate al României", explică şeful statului. "Este un succes al României, ca partener de încredere pentru statele membre NATO şi pentru statele membre ale Uniunii Europene", spune el.
Mesajul