După două săptămâni în care au fost oprite din cauza temperaturilor extrem de scăzute, combinatele chimice au început să-şi reia producţia, însă este posibil ca restricţia să fie reinstituită dacă gerul va reveni.
Combinatul Donau Chem Turnu Măgurele a repornit fabrica de amoniac, alimentarea cu gaz metan revenind la parametrii necesari procesului de producţie. Din cauza temperaturilor scăzute şi a restricţiilor apărute în furnizarea gazului metan, instalaţiile tehnologice de pe platforma combinatului chimic au fost oprite timp de două săptămâni, perioadă în care salariaţii au participat la lucrări de reparaţii şi de întreţinere, potrivit preşedintelui sindicatului Turnuchim din cadrul Donau Chem, Gabriel Dimancea.
"Vor fi repuse în funcţiune cele două fabrici de uree, iar dacă nu vor apărea probleme de săptămâna viitoare se reia producţia şi la instalaţiile de acid azotic şi azotat. În acest moment, din stocul de uree existent se onorează în continuare comenzi ale unor beneficiari interni şi parteneri externi", a declarat Dimancea, citat de Mediafax.
El a precizat că în cazul în care temperaturile vor scădea este posibil ca restricţiile în furnizarea gazului metan să fie impuse din nou de către distribuitor. În perioada 25-29 ianuarie, în România a fost instituită situaţia de urgenţă în aprovizionarea cu gaze naturale.
Autorităţile reduc, în caz de urgenţă, cantităţile de gaze la mai mulţi consumatori industriali, precum Azomureş Târgu Mureş, Donau Chem Turnu Măgurele şi Amonil Slobozia, cu un total de 13,1 milioane metri cubi/zi, şi diminuează livările până la nivelul minim de funcţionare pentru alte companii, printre care Termoelectrica şi complexuri energetice. (A.B.)
După două săptămâni în care au fost oprite din cauza temperaturilor extrem de scăzute, combinatele chimice au început să-şi reia producţia, însă este posib