Presa economică de astăzi scrie despre reducerea dobânzilor la depozite, ocupaţia agenţilor CIA sau profitul instituţiilor de credit în 2009. Printre alte subiecte, Pizza şi shaorma scapă de taxa fast-food, iar Antibiotice Iaşi tratează criza cu exporturi.
Adio dobânzi de 10% pe an la depozitele in lei. La numai o zi după ce BNR a redus dobânda-cheie cu jumătate de punct procentual, până la 7% pe an, dobânzile de două cifre la depozitele în lei au dispărut aproape cu desăvârşire de pe piaţă. Volksbank, Alpha Bank, Piraeus sau RBS, bănci care până săptămâna trecută încă ofereau dobânzi de peste 10% pe an la depozitele în lei, au făcut ajustări, intrând pe palierul de o cifră. Doar portughezii de la Millennium, o bancă mică, mai plătesc 10% pe an, şi doar pentru depozitele pe trei luni, restul dobânzilor fiind deja pe linia de 8%, scrie Ziarul Financiar.
Agenţi CIA lucrează în mari companii financiare. Decizia nu este urmare a salariilor mici practicate la CIA. Deşi tot de bani este vorba. Confruntată cu plecarea masivă a angajaţilor săi către instituţii mult mai darnice în schimbul cunoştinţelor lor, conducerea CIA a decis să permită agenţilor să realizeze câştiguri suplimentare lucrând în calitate de experţi în companii financiare. Aşa scrie „Daily Telegraph”, cu referire la o carte apărută recent despre viaţa spionilor americani, potrivit Fianciarul.
Mai mult de jumătate din bănci au obţinut profit în 2009. Puţin mai mult de jumătate din cele 42 de instituţii de credit au închis anul trecut fără pierderi, profitul realizat de acestea depăşind de trei ori nivelul câştigului rezultat la nivelul sistemului bancar, a declarat pentru Mediafax directorul Direcţiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză. "Din 42 de bănci, doar 22 au înregistrat profit, iar 20 au închis anul cu pierderi. Băncile fără pierderi au raportat un profit de trei ori mai ma