După ce au cheltuit abuziv banii publici, parlamentarii se confruntă cu o iniţiativă privind reducerea numărului de fotolii în Camera Comunelor. Sursa: Reuters
La peste 2.000 km vest de Bucureşti, la Londra, scandalurile cheltuielilor abuzive din bani publici ale parlamentarilor au efecte. Peste un milion de lire vor fi returnaţi statului, zeci de parlamentari au renunţat să mai candideze la următoarele alegeri, iar conservatorii propun reducerea numărului de fotolii din Camera Comunelor şi a „costurilor politicii” în general. Un scandal similar izbucnit în 2008 în România a rămas fără urmări concrete.
Scandalul deconturilor nejustificate ale parlamentarilor, care a explodat în 2009, şi-a consumat, ieri, ultimul act. Un raport de audit prezentat în Camera Comunelor a apreciat că sistemul de verificare a deconturilor este „deficient”, că regulile sunt vagi şi că parlamentarii înşişi sunt cenzorii propriilor cheltuieli.
Raportul a stabilit că suma totală pe care aleşii trebuie să o returneze statului ajunge la 1,12 milioane de lire (1,282 milioane de euro), pentru cheltuieli diverse de la amenajarea casei până la cumpărăturile zilnice. Unii parlamentari au contestat însă, cu succes, decizia privind returnarea banilor. Raportul, care detaliază situaţia fiecărui parlamentar, este public, la îndemâna alegătorilor.
Ofertă pentru alegătorii furioşi
Cu câteva luni înainte de alegeri, lucrurile nu stau bine pentru marile partide. „Nu am văzut alegători mai furioşi decât acum”, spune pentru EVZ Iain Dale, comentator politic pentru „The Daily Telegraph”.
„Nimeni nu ştie ce efect va avea scandalul asupra alegerilor. Alegătorii ar putea să voteze pentru partide mai mici, precum Verzii sau pentru Partidul Naţional Britanic, sau ar putea să stea acasă”, explică Dale, analist apropiat de Partidul Conserva