Femeia transformă fiecare bucată de aur într-o mică piesă de excepţie. Fie că e vorba de inele, brăţări, cercei şi coliere, lucrează cu migală şi pasiune.
Într-un atelier din centrul oraşului, din mâna Rodicăi Atanasiu iau naştere bijuterii de aur superbe. Făurite cu multă trudă şi migală, acestea ajung să împodobească urechile, mâinile sau gâtul doamnelor.
Admirându-le pe doamnele cu bani, care pe vremuri îşi permiteau să accesorizeze la o ţinută elegantă bijuterii din aur, femeia şi-a dorit de mică să poarte şi ea bijuterii pe care să le asorteze. Şi ca să fie sigură ca va avea mereu podoabe din aur, a ales să devină bijutier.
“Mi-a plăcut foarte mult meseria asta, visam la inele de mică. Mă gândeam că dacă fabric bijuterii o să le şi port. Aşa că m-am înscris la şcoala profesională UCECOM unde am făcut trei ani. Făceam trei-patru luni pe an teorie la Arad şi practică la Piteşti, la Cooperativa SCM Întreţinerea ”, îşi aminteşte femeia.
Opere de artă în miniatură
Fabricarea unei bijuterii este un proces îndelungat şi greu. Pentru a ajunge dintr-o simplă bucată de aur într-o operă de artă, aceasta se topeşte la flacără pe gaze şi se lucrează apoi manual. Bijutierul îşi imaginează modelul sau îl respectă pe cel impus de client în timp ce îl modelează din cleşti şi foarfeci. Apoi se gravează modelul şi se montează piatra.
Bijutierul lucrează numai cu aur de 14 karate. Cel de 23 sau de 18 karate se prelucrează şi se adduce la valoare mai mică întrucât aşa este mai rezistent şi se lucrează mai uşor. Motiv pentru care şi unii clienţi prefer bijuteriile făcute pe comandă deoarece sunt mai rezistente decât cele din comerţ.
Lucrează după metoda tradiţională
“Toate bijuteriile sunt dificil de realizat, nu este una mai uşoară ca cealaltă.Se lucrează manual, fără presă, fără ştanţe . Un inel durează şi t