Cabinetul Boc a amânat, vineri, să ia decizia de a reintroduce certificatul energetic pentru vânzarea sau achiziţia de locuinţe, a declarat ministrul Mediului Laszlo Borbely. Chiar dacă el a evitat să dea amănunte cu privire la motivul care a stat la baza acestei tergiversări, surse oficiale au declarat pentru "Gândul" Executivul vrea să mai simplifice procedurile de aplicare a noului sistem. Mai mult, potrivit Mediafax, numărul de auditori energetici constituie şi el un impediment, pentru simplul motiv că, în prezent, este prea mic. De aceea, Guvernul va repune în discuţie acest subiect, din nou, săptămâna viitoare.
Ce presupune un certificat energetic?
Legea 372/2005 prevede că la încheierea oricărui contract de vânzare-cumpărare sau închiriere pentru clădirile de locuit familiale şi apartamentele din blocurile de locuinţe va fi obligatorie prezentarea certificatului de performanţă energetică al clădirii. Prin certificat, potenţialul cumpărător sau chiriaş este informat asupra performanţei energetice a apartamentului, exprimată, în principal, prin consumul total anual specific de energie, exprimat în kWh/mp arie utilă, respectiv prin consumul de căldură anual specific pentru încălzire, apă caldă de consum şi iluminat, eficienţa energetică a apartamentului, prin încadrarea acestuia într-o clasă energetică (de la clasa A- eficienţă energetică ridicată, la clasa G- eficienţă energetică scăzută), funcţie de consumul total anual specific de energie, menţionează instituţia. Certificatul este valabil 10 ani de la data emiterii şi se elaborează de către auditori energetici pentru clădiri, persoane fizice atestate.
Cum ne-au forţat normele europene să ne răzgândim
Actul normativ trebuie să intre în vigoare la începutul acestui an, dar Executivul a decis, printr-o OUG, în luna decembrie să amâne cu un an, până la 1 ianuarie 2011, termenul de la care