Pentru a face loc serviciilor 4G si a eficientiza spectrul radio, Romania si alte tari UE s-au obligat sa inlocuiasca transmisia analogica terestra cu cea digitala terestra pana la 1 ianuarie 2012. Masura ar afecta imediat o mare parte din cele circa 1,6 milioane gospodarii din Romania, care se preusupune ca ar receptiona acum, gratuit, programe TV in format analogic, din eter, prin antena. Pentru un impact cat mai mic, statul promite o infrastructura de emisie digitala terestra prin care se vor putea receptiona gratuit 14 posturi TV (posturile publice nationale si principalele posturi private transmise terestru). Noul "caraus TV", ce ar putea concura trasmisia prin cablu si satelit, intarzie insa sa apara.
"Romania isi va indeplini obligatia asumata fata de Comisia Europeana de a opri transmisia analogica terestra pana la 1 ianuarie 2012. Daca la acea data va avea insa acces la televiziunea digitala terestra 80% sau doar 50% din populatie, acest lucru este determinat de viteza cu care se implementeaza acest proces.
Termenele de acoperire a populatiei din proiectul de Hotarare de Guvern privind trecerea la televiziunea digitala terestra sunt din ce in ce mai putin realiste Catalin Marinescu, presedinte ANCOM . Cu cat se intarzie mai mult punctul de declansare a procedurii de selectie cu atat este mai greu de realizat aceasta acoperire in termenele mentionate", a declarat, joi, Catalin Marinescu, seful autoritatii de reglemenare in comunicatii, in cadrul unui seminar pe aceasta tema.
Castigatorii primelor doua multiplexe digitale (grup de servicii de programe TV, radiodifuziune si servicii multimedia suplimentare transmise de statii de emisie pe cale radio terestra), ar trebui sa realizeze o acoperire de minim 80% din populatie pana la 30 decembrie 2011 si de minim 90% pana la 30 iunie 2012.
In noiembrie anul trecut, SNR, cel