» Se apropie weekendul si poate va gasiti timp sa zaboviti asupra bugetului personal sau de familie. Daca la sfarsitul anului trecut ati ratat "sedinta" de planificare pentru 2010 (sarbatorile, minivacanta de iarna sau chiar lipsa de chef), nu abandonati! Analiza financiara a primei luni din an poate fi un pretext foarte bun. Spre ajutor, iata ce n-ar trebui sa lipseasca unui buget bine planificat.
Realismul. este una dintre cele mai importante calitati ale unui buget. Pericolul cel mai mare este sa estimati venituri nesigure sau iluzorii, cheltuieli subdimensionate sau, mai rau, si una, si alta. Bugetul nu inseamna zgarcenie, ci control. Stabiliti realist prioritatile si observati periodic (macar trimestrial, daca nu o data pe luna) cheltuielile, ca sa va puteti da seama la timp cand apar excesele si cum pot fi corectate. Daca intrati "tare" din prima, subdimensionand cheltuielile fara ca in realitate sa ajustati corespunzator si comportamentul de consum, veti fi dezamagiti si veti spune rapid "nu merge!"
Urmarirea executiei. Un plan bine facut poate esua daca e prost executat. La fel este si cu bugetul. Cum stiti ca va incadrati in cheltuielile planificate la inceput de an, daca nu le urmariti cu regularitate? Cand un anumit tip de venit dispare sau se diminueaza, bugetul personal trebuie rapid ajustat – sau rectificat, cum spun guvernantii. Nu abandonati bugetul, rectificati-l! Vestea buna este ca ajustarea, poate fi facuta si in plus nu doar in minus, mai ales cand aveti parte de venituri suplimentare. Dar mai sigur este sa majorati cheltuielile dupa ce aveti banii in cont.
Flexibilitatea. Bugetul este doar un instrument. Folositi-l, nu il lasati sa Va foloseasca. Daca ati cheltuit mai putin la un capitol, alocati surplusul la alt capitol. O reparatie mai putin costisitoare la masina va poate finanta o cheltuiala in plus la un cap