Câştigul salarial mediu net a crescut în decembrie anul trecut cu 8,1% (111 lei), faţă de noiembrie, la 1.477 lei, ca urmare a acordării de premii ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti din fondul de salarii, dar a scăzut cu 0,8% comparativ cu aceeaşi lună din 2008, potrivit datelor INS. În decembrie, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.023 lei, cu 8,4% mai mare faţă de luna precedentă.
În intervalul analizat, majoritatea activităţilor economice au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net, ca urmare a acordării de premii ocazionale (inclusiv prime de performanţă, prime de vacanţă şi de sărbători), drepturi în natură şi ajutoare băneşti din fondul de salarii, plăţii drepturilor salariale restante (cu ocazia restrângerii activităţii) şi realizărilor de producţii mai mari. Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net au fost în intermedieri financiare (4.111 lei), iar cele mai mici în activităţile de hoteluri şi restaurante (810 lei).
Cele mai mari creşteri, de peste 30%, s-au înregistrat în silvicultură şi exploatare forestieră, pescuit şi acvacultură (41%), fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice (32,8%) şi telecomunicaţii (32,7%).
De asemenea, majorări ale câştigului salarial între 20% şi 28% s-au operat în alte activităţi extractive, activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, intermedieri financiare.
Scăderile câştigului salarial mediu net în decembrie 2009 faţă de luna precedentă au fost cauzate de diminuarea anumitor sporuri şi drepturi salariale, restrângerea activităţii şi dificultăţi financiare, nerealizarea de producţii, precum şi de acordarea de premii ocazionale în luna anterioară. Acestea au fost consemnate în activităţile de editare şi sănătate şi asistenţă socia