Poti obtine intregul necesar de vitamine din farfurie, fara a fi nevoie sa treci pe la farmacie, cu conditia sa stii ce sa pui pe masa si in ce cantitati.
Cat de mult e prea mult si la ce iti folosesc toate aceste vitamine? Toate aceste informatii iti sunt deconspirate de RealSimple, care a stat de vorba cu specialistii pentru a afla raspunsurile.
Vitamina B6 si B12
Ce fac pentru organism: Complexul vitaminelor B, in special B6 si B12, ajuta sangele, nervii si sistemul imunitar sa functioneze optim. O deficienta de aceste vitamine reprezinta un factor de risc pentru bolile de inima si atacul cerebral.
Cantitatea zilnica recomandata: 1,3 miligrame de B6 si 2,4 micrograme de B12.
Cele mai bune surse: B6 se gaseste din abundenta in cerealele integrale, banane, fasole, nuci, germeni de grau, carne de pui, peste. B12 se gaseste in carnea de vita, porc, pui, oua, peste si lactate.
Cum te asiguri ca obtii suficient: O ceasca de iaurt si o banana, 30 de grame de seminte de floarea-soarelui si 60 de grame de friptura de vita iti vor oferi necesarul de Vitamina B12 si B6. Cum B12 se gaseste numai in produse de origine animala, vegetarienii trebuie sa ia suplimente.
Vitamina C
Ce face pentru organism: Vitamina C este un antioxidant care lupta cu radicalii liberi ce actioneaza supra ADN-ului. Ajuta la mentinerea unui sistem imunitar sanatos si creste nivelul colesterolului bun.
Cantitatea zilnica recomandata: 75 de miligrame, insa unii experti recomanda chiar 200 de miligrame. Cat despre "supradoze", mai ales cand esti racit, nu exista inca dovezi stiintifice cum ca ar dauna.
Cele mai bune surse: Sucul de citrice sau alte fructe, capsunile, fragutele, ardeii grasi rosii si verzi, varza de Bruxelles, broccoli si spanacul.
Cum te asiguri ca obtii sufici