Reprezentanţii firmei de salubritate, cea care prin contract cu primăria adună câinii de pe străzi, îi sterilizează şi le asigură hrana pe perioada şederii în adăpost, spun că răspund numai sesizărilor cu privire la animalele agresive.
„Hingherii merg numai acolo unde sunt semnale că ar fi oameni muşcaţi de câini. Trebuie să şi dovedească într-un fel că sunt victimele animalelor, pentru că sunt unii care pretind că au fost muşcaţi ca să le luăm câinii de pe lângă blocuri”, a spus Liviu Mocanu, directorul RER Ecologic Service.
Gestionarea câinilor fără stăpân se dovedeşte a fi o sarcină destul de costisitoare pentru municipalitate, în condiţiile în care eficienţa este pusă serios sub semnul întrebării.
Potrivit bilanţului pe anul trecut, Primăria Buzău a cheltuit 221.232 de lei, din care trei sferturi s-au dus pe capturarea, transportul, cazarea, hrana şi eutanasierea câinilor bolnavi. Cu restul de peste 50.000 de lei, primăria a plătit chiria padocului de pe Horticolei, unde sunt „cazaţi” aproape 80 de câini.
Municipalitatea are în lucru un padoc nou, cu 200 de locuri, însă construcţia lui întârzie din cauza lipsei fondurilor. Nici acesta însă nu va reuşi să adăpostească toţi câinii din oraş, care s-au înmulţit rapid în ultimii ani.