Mai hranitor si mai cald
Numele vechi al lunii Februarie, Faurar, desemneaza o perioada in care oamenii faureau. Era de stat in casa si de mesterit, fiecare dupa pricepere, caci afara era ger si crivat. Asadar, in aceasta luna ne asteptam de regula la frig puternic si uscaciune, zapada si vant, pe care deja le-am simtit si in ianuarie.
Acestea fiind conditiilemeteorologice, hrana si stilul de viata trebuie sa le contrabalanseze, spre a evita dezechilibrele ce ar putea aparea. Mancarea poate fi ceva mai grea decat in sezonul cald, mai hranitoare, mai grasa (onctuoasa), calda obligatoriu, incluzand si supe de carne. Daca in principiu, in timpul verii, sunt suficiente doua mese pe zi, adica la pranz si seara, iar micul dejun poate fi compus din sucuri de fructe, miere si polen, ei bine, in sezonul rece, se pot servi trei mese pe zi, cu o masa de dimineata care sa fie mai consistenta decat cea specifica verii. Astfel, se asigura necesarul caloric pentru pastrarea temperaturii corporale.
Nu lasati sa se infunde conductele
Grasimile se consuma intr-o cantitate mai mare in acest sezon decat vara. In mod traditional, la romani, iarna se taie porcul crescut in curte si din acesta se acopera necesarul de grasime si proteine. Din pacate, in ultima vreme, s-a instapanit un obicei prost, de a se folosi pe tot parcursul anului prea multa slanina si felurite tipuri de carne. Aceasta este una dintre principalele cauze pentru multe boli, in special pentru cele de tip cardio-vascular. Este simplu sa ne dam seama ce se intampla. Sa facem o paralela prozaica, cu conductele de canalizare de la bucatarie, prin care din timp in timp apa nu mai curge bine. Aceasta, din cauza ca se incarca cu reziduuri grase de pe vesela spalata, reziduuri care reprezinta doar resturi alimentare si care ajung in conducte mult mai largi decat vasele noastre de sange, fi