Între Munţii Făgăraş, înconjurat de dealuri înzăpezite, la câţiva kilometri de Sibiu, se află Avrig, unul dintre cele mai frumoase orăşele transilvănene. Casele au curţi interioare, iar porţile impunătoare aduc aminte de somptuozitatea Imperiului Habsburgic, ale cărui graniţe se aflau chiar aici.
Deşi zona este printre cele mai frumoase din ţara noastră, turiştii din sud care doresc să se relaxeze aici au o mare problemă: drumul. Din Capitală până în Avrig sunt aproximativ 250 de kilometri, care se parcurg însă pe un drum infernal.
Aveţi două variante de a ajunge aici: pe Autostrada A1 Bucureşti - Piteşti şi apoi pe lângă Râmnicu Vâlcea, pe Valea Oltului, sau pe Drumul Naţional 1, Ploieşti, Braşov, Sibiu. Primul traseu este mai scurt, dar, dacă mergeţi cu maşina proprie, riscaţi să faceţi o vizită la service, întrucât şoseaua arată ca după bombardament. Varianta pe DN1 este mai bună, dar mai lungă, şi în principiu ar fi bine s-o evitaţi în weekend.
Mâncare mai bună ca la mama acasă
Dacă aţi depăşit problema drumului, veţi descoperi că zăpada a pus stăpânire pe câmpurile şi dealurile de la poalele Făgăraşilor. În Avrig nu există prea multe locuri în care să vă cazaţi, însă, dacă traversaţi oraşul şi porniţi către crestele munţilor, ajungeţi într-o zonă cu multe pensiuni, peste 800 la număr, după spusele localnicilor.
Drumul se întinde pe aproximativ 20 de kilometri, iar de-o parte şi de alta există căsuţe mai mici şi mai mari, gasthausuri sau moteluri, toate cochete, după modelul celor nemţeşti. În dreptul fiecăreia sunteţi întâmpinaţi de căţei blănoşi şi prietenoşi, iar gazdele vă aşteaptă cu câte un pahar din cea mai bună şi fină afinată pe care aţi băut-o vreodată.
Grădinile palatului Brukenthal din Avrig
În cazul în care veniţi până la Avrig cu trenul sau cu microbuzul şi doriţi să mergeţi în zona pensiunilor,