Un adolescent din zece suferă de surditate precoce, avertizează ORL-iştii francezi. De vină este volumul sonor prea mare la care e ascultată muzica.
O urgenţă medicală ignorată. Pierderea progresivă a auzului - după un concert, după o noapte petrecută în discotecă sau după ascultarea melodiilor, la căşti, cu volumul la maximum - este ignorată, iar când pacienţii ajung la ORL-ist (otorinolaringolog) este deja prea târziu. Procesul e ireversibil şi nu se mai poate face nimic, atrag atenţia specialiştii.
„Mulţi tineri nu consultă medicul sau ajung la consultaţii prea târziu, când leziunile din ureche sunt definitive", afirmă dr. Jean-Michel Klein, secretarul general al sindicatului naţional al specialiştilor ORL din Franţa.
În opinia lui, un tratament precoce cu corticoizi - după efectuarea unei audiograme - poate limita pierderea auzului. Această problemă este determinată de alterarea celor 15.000 de celule senzoriale din urechea internă. Presiunea indusă de nivelul sonor prea ridicat poate determina pur şi simplu „explozia" acestor celule. Nivelul sonor la care apare durerea este de aproximativ 120 de decibeli, însă distrucţia celulelor apare chiar de la valori mai mici.
Căştile, vinovate de pierderea auzului
După un timp de la expunerea la zgomot excesiv, simptomele pot să dispară în câteva ore, însă persistenţa unei „oboseli auditive" trebuie deja considerată un semnal de alarmă, atrage atenţia dr. Klein. În anumite cazuri, celulele ciliate sunt deja iremediabil distruse şi induc tulburări permanente de auz care pot ajunge până la pierderea auzului la una sau la ambele urechi.
Şi alte zgomote foarte intense pot provoca perforarea timpanului sau luxarea celor trei oase din urechea medie (ciocanul, nicovala şi scăriţa) ca urmare a undei de şoc sonore (explozii, foc de armă, petarde). Astfel de leziuni, de diverse intensităţi, pot să