Premierul foloseşte parlamentul drept paravan, în condiţiile în care le va asigura oricum, prin ordonanţă, funcţiile directorilor din teritoriu numiţi pe linie de partid. Sursa: VLad Stănescu
Şefii politici rămân pe poziţii în instituţiile deconcentrate din judeţe, chiar dacă premierul Emil Boc a pozat ieri în promotorul unei legi care îi transformă în funcţionari publici. Legea lui Boc nu face decât să mimeze respectarea pa şilor indicaţi de Curtea Constituţională (CC) care a interzis modificarea statutului funcţionarului public prin ordonanţă.
În realitate, şansele ca actul normativ să fie adoptat în parlament şi promulgat de pre şedinte până pe 27 februarie, când actualii directori din teritoriu intră în ilegalitate, sunt cvasinule. În această situaţie, oficialii guvernamentali admit că îi vor salva pe directorii PDL şi UDMR tot printr-o ordonanţă de urgenţă, din start neconstituţională, în opinia judecătorilor CC. Când făcea o - poziţie, PDL era primul contestatar al politizării administraţiei.
Politrucii cu avize de funcţionari publici
Constrâns de CC, guvernul a aprobat ieri trimiterea în parlament, ca iniţiativă legislativă, a unui act care ar urma să-i transforme pe actualii directori coordonatori din deconcentrate în funcţionari publici cu statut special. Concret, actualii şefi - cei mai mulţi ai PDL - care nu sunt funcţionari publici, pot solicita Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici avizul pentru acest statut.Condiţiile sunt minime: studii superioare şi 5 ani vechime.
Potrivit unor surse ministeriale citate de Mediafax, „cei care ocupă aceste funcţii vor continua să conducă temporar serviciul până la organizarea concursurilor definitive”, când tot ei vor deveni şefi. Surse din PDL au declarat pentru EVZ că şi în acest sistem condiţia obligatorie va fi recomandarea de la partid. Intrarea