Cu toţii avem relaţii complicate cu banii, de care adesea nu suntem nici măcar conştienţi. Deşi majoritatea oamenilor ar răspunde că pentru ei banii nu contează într-o relaţie, studii efectuate în Statele Unite arată că banii reprezintă motivul numărul unu de divorţ în primii ani ai căsniciei şi al doilea cel mai frecvent motiv de ceartă în cupluri, după cele legate de gelozie. 3 din 4 americani declară că banii sunt principala sursă de stres în viaţa lor, mul
Cu toţii avem relaţii complicate cu banii, de care adesea nu suntem nici măcar conştienţi. Deşi majoritatea oamenilor ar răspunde că pentru ei banii nu contează într-o relaţie, studii efectuate în Statele Unite arată că banii reprezintă motivul numărul unu de divorţ în primii ani ai căsniciei şi al doilea cel mai frecvent motiv de ceartă în cupluri, după cele legate de gelozie. 3 din 4 americani declară că banii sunt principala sursă de stres în viaţa lor, mulţi dintre aceştia neavând probleme financiare reale.
În timp ce unii oamenii sunt dispuşi să facă compromisuri şi eforturi de neimaginat pentru bani şi alţii îi iau ca pe un dat al vieţii şi nu pun nici un preţ pe ei, majoritatea oamenilor se zbat într-un echilibru precar între venituri şi cheltuieli. Psihologia financiară studiază relaţiile oamenilor cu banii şi diversele forme de patologie care apar în aceste situaţii, multe dintre ele constituind explicaţia actualei crize economice globale. Conform unor cercetători în domeniu precum Brad Klontz şi Ted Klontz, autorii recent lansatului volum de studii "Mind over Money: Overcoming Financiar Disorders That Threaten Our Financiar Health", toate dezastrele financiare din ultimii doi ani - falimente, şomaj, oameni în imposibilitate de plată, etc. - au fost cauzate de tulburări psihice legate de relaţia cu banii.
"Tulburările psihice de ordin financiar sunt tipare persistente de co