Premierul Boc a anunţat că trebuie să se adopte urgent legea care intezice vânzarea ,,plantelor etnobotanice.“ Lucru bun, dar ce sînt alea ,,plante …botanice”? Botanica se ocupă de regnul animal sau vegetal ?
Dar clonele coanei Efimiţa din Parlament – deputaţii PSD Tudor Ciuhodaru , Ileana Cristina Dumitrache, Cristian-Sorin Dumitrescu, Florin Iordache , Costică Macaleţi şi Mugurel Surupăceanu - de un’ să ştie? Au văzut că aşa scrie pe nişte magazine care vând plante halucinogene şi au luat de bun! Că magazinele acelea or fi înfiinţate de academicieni, nu de nişte mafioţi mai mici, care nu se bagă pe heroină! Au crezut aşa de mult în ce scrie pe firme şi pe site-uri că au conceput articolul care completează legea privind combaterea traficului ilicit de droguri (legea 143/2000) aşa: ” Comercializarea, vânzarea, punerea în vânzare , distribuirea, livrarea produselor etnobotanice din plante, extracte sau combinaţii de plante cu efect halucinogen sau euforic este interzisă.”
Am controlat dacă sensul cuvîntului etnobotanic s-a schimbat între timp. Nu. Se referă la studierea diverselor denumiri populare ale plantelor. Adica de ce unii spun dalie şi alţii gherghina, de ce într-o zonă se zice brînduşă şi în alta nuşcea, de ce cartofi sau barabule. Nici o legătură cu plantele halucinogene. Cît despre ,,plante etnobotanice” e un pleonasm de toată frumuseţea. Ca şi începutul formulării -comercializarea, vânzarea, punerea în vânzare . Nu era mai limpede să spună că ,,vânzarea, distribuirea, livrarea produselor din plante, sau a extratelor sau combinaţiilor din plante cu efect halucinogen sau euforic este interzisă.”? Nu, Efimiţele se dau culte şi scriu produse etnobotanice din plante.
De ce atita agitaţie pentru o expresie greşită ?! Pentru că peştele de la cap se împute şi aşa se strică limba, bătînd în cuiele legii tîmpen