"Traia misterul liturgic cu un simtamant pe care nu l-am mai vazut niciodata"
Preotul NICOLAE STREZA s-a nascut la 6 ianuarie 1926, in satul Ludisor din Tara Fagarasului. Il cunoaste pe parintele Arsenie Boca in 1942, la Manastirea Brancoveanu, pe cand era elev al Liceului "Radu Negru" din Fagaras, si il urmeaza de-a lungul vietii, avandu-l duhovnic. Studiaza "Teologia" la Sibiu, in perioada 1945-1949. Dupa casatoria cu Elena, este hirotonit diacon, la 8 august 1949, pentru Biserica "Sfantul Nicolae" din parohia Lazaret I - Sibiu. Desi absolvise facultatea ca sef de promotie, ceea il indreptatea sa spere ca va primi o parohie in Sibiu, cere sfatul Parintelui Arsenie, care ii raspunde intr-o scrisoare astfel: "Iti propun, totusi, sa lasi Sibiul si sa te retragi la tara (...). In satul tau sa nu te duci, oricat ar trage tata-tau de tine. Consatenii s-ar targui cu crestinismul si ar pierde. Strainii ti-i poti apropia mai bine decat rube deniile. Ramai la solutia a IV a: Preotia, ca prin ea ai sa te mantuiesti. O constiinta preoteasca n-are nimic de pierdut, ci totul de castigat intre orice imprejurari. Asta-i sfatul meu".
Nicolae Streza este hirotonit preot la 6 decembrie 1953, pe seama parohiei Albesti - protopopiatul Sighisoara, iar din iunie 1969, devine paroh al Bisericii de Piatra din Targu-Mures, de unde se pensioneaza in iulie 2000. Obtine pentru activitatea sa distinctiile preotesti: Brau Rosu, Iconom Stavrofor si Crucea Patriarhala. In prezent traieste la Sibiu, impreuna cu familia fiicei sale, Tatiana Elena Morar. La 84 de ani, continua sa predice la Biserica din Groapa.
Lucrari teologice
A scris si publicat articole pe teme religioase in presa si mai multe carti: "Marturii despre Parintele Arsenie", "Prelegeri de Mistica Ortodoxa", "Plangeti cu cei ce plang"; "Recenzie, rezumat si comentar la Cararea Imparatiei"; "Femei