Cetăţenii Republicii Moldova, plătitori de taxe, merită o televiziune de genul BBC (îl parafrazez pe Cătălin Avramescu, șeful Cancelariei prezidenţiale din România). E vorba de televiziunea publică Moldova 1, care a manipulat masiv la ultimele alegeri parlamentare (fapt confirmat de rapoartele de monitorizare) și a plasat concerte cu copii în timpul protestelor tinerilor de la 7 aprilie.
În general, schimbările ar fi canalizate în două direcții:
1. schimbarea mecanismului de finanțare a televiziunii – fiecare cetățean ar trebui să plătească o anumită taxă tv, din care se formează o mare parte a bugetului televiziunii. Astfel, jurnaliștii și administrația televiziunii publice ar fi responsabile, în primul rand, în fața publicului. Acum, televiziunea este finanțată de către guvernare din bugetul național (adică tot din buzunarul cetățenilor, doar că indirect) și stimulează conducerea acesteia să se gudure ca „un grivei” în fața stăpânului. În cazul BBC, britanicii achită o taxă anuală de circa 140£, care presupune finanțarea unei companii media la nivel internațional:
În cazul R. Moldova, taxa ar fi de circa 50 – 100 de lei anual (în jur de 4-8 USD). Am calculat această taxă, împărțind cifra de circa 200 milioane de lei (bugetul companiei Teleradio Moldova în 2009) la numărul cetățenilor moldoveni cu capacitate de exercițiu deplină. Dacă adăugăm și banii pe care compania îi poate atrage din publicitate și pe care oricum îi va primi din bugetul național, constatăm că televiziunea publică ar avea resursele financiare necesare pentru modernizare.
2. instituirea unei politici editoriale imparțiale. Asta ar însemna o televiziune care informează (nu manipulează!), educă și distrează publicul. Vedeți aici mai multe detalii despre valorile BBC.
Ce putem face noi, cei care stăm acum în fața monitorului? Mmm… știu că suntem leneși de felul nos