Mulţi dintre germanii plecaţi din România în anii ’80 revin în ţară, unde îşi deschid afaceri. Ardealul şi Banatul îi reprimesc pe etnicii germani care au părăsit ţara după Revoluţie. Odată cu oameni de afaceri, s-au întors şi rromi care au obţinut cetăţenie germană.
VEICI AICI FOTOGALERIE!
Ziarul german „Bild" a publicat un raport al Biroului Federal pentru Migrări care arată că pentru prima dată după 24 de ani numărul persoanelor care s-au stabilit în Germania este mai mic decât numărul persoanelor care au părăsit ţara.
Mai citeşte şi:
Statistica arată că majoritatea celor care au părăsit Germania erau străini stabiliţi acolo, dar şi aşa numărul nemţilor care părăsesc ţara este în creştere, iar cei mai mulţi iau drumul Poloniei şi României.
Au revenit cu căţel şi cu purcel
Klaus Gross este un neamţ plecat legal din Mediaş în Germania în 1977. „În 1998 am luat decizia să mă mut din nou aici, definitiv", povesteşte germanul de 48 de ani. Odată stabilit în Timişoara, Gross şi-a construit o pensiune, unde primeşte oamenii de afaceri nemţi veniţi în oraşul de pe Bega.
„Nu regret că am venit, dar vă spun o treabă. În ultimul timp mă gândesc să las în urmă tot ce am făcut aici şi să mă duc în altă parte, pentru că aşa condiţii avantajoase creează statul că îţi pierzi cheful să mai faci ceva", spune Klaus Gross.
Acesta a convins o nemţoaică, prietenă de-a lui, plecată în 1980 din Timişoara, să se întoarcă şi să îşi deschidă un restaurant cu specific nemţesc în cadrul pensiunii. „Trebuia să mă mut cu restaurantul în alt oraş, iar Klaus mi-a spus că e totuna că mă mut 500 de metri sau 1.500 de kilometri. Am adus tot restaurantul cu mine", a spus Dorith Makany.
Clubul nemţilor afacerişti
Un număr important dintre etnicii germani care au revenit în România au ales zona Braşovului. La poalele Tâmpei a luat fiinţă