Este militar de aproape 30 de ani şi este mândru de meseria pe care o are. A fost ani la rând inspector de prevenire a incendiilor, iar acum lucrează la dispecerat şi dă alarma în rândul pompierilor.
Era încă un copil când a prins drag de haina militară şi a hotărât să dea examen la o şcoală militară. După doi ani de studii şi instrucţie, a devenit şef de pluton şi se ocupa de pregătirea fizică a soldaţilor. „Aveam 20 de ani, iar unii dintre soldaţi aveau peste 30 de ani. Dar am reuşit să îi fac să mă asculte, chiar dacă eram mult mai tânăr decât ei. Mi-a plăcut atât de mult viaţa militară încât m-am acomodat imediat. În două săptămâni m-am simţit ca acasă, chiar dacă în primul an de carieră am lucrat în Bucureşti“, îşi aminteşte militarul.
Răspundea la 1500 de apeluri pe zi
În 1983 s-a întors în Slatina, iar un an mai târziu a fost numit inspector de prevenire a incendiilor. „Au fost cei mai frumoşi ani din viaţa mea. Nu era deloc uşor, pentru că trebuia să străbat judeţul cu trenul sau cu autobuzul, să ajung la primării şi să le explic oamenilor cum să prevină incendiile. Dar am întâlnit oameni minunaţi. Erau mult mai săritori, aveau un spirit civic foarte dezvoltat, aveau bun simţ şi îşi luau rolul în serios, chiar dacă pe vremea aceea nu aveau baza materială necesară pentru a interveni la incendii“, povesteşte Badea.
După ce a străbătut judeţul şi i-a învăţat pe olteni să se ferească de foc, în 1991, Badea Joian a devenit subofiţer operativ principal la Monitorizarea Situaţiilor de Urgenţă şi Dispecerat. Primea sute de apeluri pe zi de la oameni disperaţi, cărora le ardeau casele, sau de la cei care voiau doar să se distreze şi dădeau alarme false. „Înainte să fie implementat Seviciul 112, era mai dificil, pentru că primeam foarte multe alarme false şi trebuia să fiu foarte atent. Într-o zi, în 24 de ore, am primit 1500 de apeluri, di