Puştii sunt o veritabilă teroare pentru populaţie deoarece fură tot ce le pică în raza vizuală. Se pare că piaţa este una din cele mai „vizate" zone de către infractorii minori, însă furturi şi tâlhării au loc şi în incinta şcolilor sau a staţiilor de carburanţi.
Infracţionalitatea în rândul minorilor a devenit un adevărat fenomen social la nivelul judeţului Vrancea. Anul trecut, nu mai puţin de 121 de tineri au fost implicaţi în furturi şi tâlhării, aceştia alegându-se cu dosare penale, înaintate către Parchetele locale.
Cu mâna pe poşete şi în buzunare
În municipiu, Piaţa Moldovei este zona unde puştii acţionează cel mai frecvent, urmărind îndeaproape genţile bătrânelor în special, dar şi telefoanele mobile.
Focşănenii se declară a fi foarte revoltaţi de înmulţirea infractorilor de la o zi la alta, mai ales cei care au avut ghinionul de a rămâne fără bunurile personale. „Nu mă simt deloc în siguranţă când vin la piaţă, mai ales că am fost păţită. Am cumpărat nişte ardei, dar când să scot banii să plătesc, ia de unde nu-s. Ar trebui să fie mai multă pază", spune Mihaela Plisc.
Focşănenii care lucrează în piaţă îi văd aproape zilnic pe minori cum „operează". „Eu vând flori aici, în piaţă şi chiar săptămâna trecută am văzut cum un copilandru i-a furat toţi banii unei femei care vindea brânză. Poliţia îi ştie pe mulţi dintre ei, însă nu iau măsuri drastice, să-i ducă la o şcoală de corecţie ca să-i poată dezvăţa de acest obicei prost", spune Ion Amariei.
Şi în incinta şcolilor au loc furturi şi tâlhării, elevii cu o situaţie financiară mai proastă sau cei care provin din familii dezorganizate însuşindu-şi bunuri care nu le aparţin chiar de la colegi. „Anul trecut, mi-a lăsat telefonul pe bancă când am ieşit în pauză, iar când m-am întors nu mai era. Toţi colegii mei au fost controlaţi, dar nu a fost găsit la nimeni. O fi intrat în cla