Conform obiceiului, pentru sufletele celor plecaţi se dă de mâncare, de preferinţă caldă, şi vin, în vase tradiţionale, de cele mai multe ori străchini şi căni de lut.
De câţiva ani, ceramica fabricată în China este preferată lutului românesc, fiind şi mai ieftină, şi cu un aspect comercial mai atrăgător. Piaţa Mare a fost invadată ieri de comercianţi veniţi din Harghita, care oferă atât vase tradiţionale, cât şi produse chinezeşti.
Poliţia lingurilor
Pietreanca Maria Ţuţu, în vârstă de 75 de ani, căuta ieri căni, dar nu conta cine le-a fabricat. „Cănile albe sunt mai bine primite. Voi de de pomană vin în ele“, a spus ea fără să se intereseze de unde provin. Într-un alt loc al târgului, Vasile Rebegia se tocmea pentru două oale de lut. A plecat mulţumit pentru că a dat 17 lei pe acestea.
„Le voi da de pomană cu lapte acru. Am vaci şi eu prepar laptele“, a explicat crescătorul de animale. El s-a arătat interesat de meşterul care a fabricat oalele. „Am mai cumpărat 10 străchini şi mai multe căni, dar toate de lut, pentru că astea sunt naturale“, şi-a explicat alegerea Vasile Rebegia. Culiţă Tolontan a venit la piaţă din satul Ţolici, comuna Petricani, să vândă linguri sculptate din lemn de plop.
„M-au amendat ieri nişte poliţişti cu 10 milioane de lei că nu aveam acte. Dar nu plătesc, chiar dacă fac puşcărie. Ne chinuim să câştigăm bani de-o pâine, să mănânce şi bogatul, şi săracul, dar nu ne lasă în pace“, era supărat Culiţă ieri dimineaţă. Câteva ore mai târziu însă, el a fost obligat să plece.
„Au venit poliţiştii şi i-au confiscat toate lingurile. Păi asta-i tradiţia noastră! Ce rău făcea el? Vindea droguri?!“, a povestit un vânzător de produse apicole din apropiere care văzuse scena confiscării lingurilor. Poliţia Comunitară ne-a precizat că Tolontan nu avea autorizaţie pentru comerţ ambulant. @N