O echipă de ingineri din Baia Mare a descoperit un sistem care poate face faţă fără probleme inundaţiilor devastatoare. Digurile modulare vor fi scoase pe piaţă săptămâna viitoare de o firmă băimăreană, preţul fiind de 2.000 de lei pentru fiecare metru.
Producerea digurilor modulare a fost pusă la cale în anul 2006 de către un grup de trei ingineri din Baia Mare. Aceştia au fost contactaţi, doi ani mai târziu, de societatea Ramira, care a achiziţionat dreptul exclusiv de producere şi vânzare pentru următorii cinci ani. „Am văzut dezastrele pe care le poate produce o viitură şi cred în acest proiect, de aceea l-am sprijinit”, a declarat Dumitru Matei, directorul general al firmei Ramira. „Unul dintre cei trei ingineri este angajat la firma pe care o conduc şi m-a convins că o asemenea investiţie poate să fie extrem de profitabilă”, a adăugat acesta.
Cum funcţionează invenţia
Sistemul inventat de inginerii băimăreni se referă la un dig modular, al cărui principal scop este prevenirea inundării unor localităţi sau a unor suprafeţe arabile. Digurile pot fi utilizate şi la protecţia autostrăzilor împotriva viscolului, pe timp de iarnă.
Potrivit brevetului de invenţie, un modul al digului este realizat dintr-o ramă din ţeavă, pe care este sudată o placă de metal groasă de 1,5 milimetri. Întreg angrenajul se ancorează în pământ, iar modulele se leagă între ele cu manşoane de cauciuc, care pot rezista la o presiuni uriaşe, de circa 200 de kilograme pe 20 de centimetri pătraţi. „Din testele pe care le-am făcut deja, putem să spunem că aceste diguri rezistă la viituri de zece ori mai mari decât cele care au fost până acum în România”, a explicat Dumitru Matei.
Garanţie de zece ani
Compania din Baia Mare a realizat două varinate de diguri, care pot face faţă apelor înalte de până la doi metri. „Primele teste au fost făcute deja în