Cel de-al doilea val de imbolnaviri cu virusul A-H1N1 a fost depasit, cel putin pana la vara. Cu toate acestea, din pacate, problemele nu s-au terminat. Un nou virus isi face aparitia in aceasta perioada agitata din politica romaneasca. El genereaza "scenarita".
Mult mai vizibila la politicieni, ea are urmatoarele simptome: imaginarea unor scenarii inexistente, paranoia politica si plasmuirea unor efecte pozitive inexistente ale unor schimbari institutionale.
Chiar daca noi nu stim, si poate nici cea mai mare parte a social-democratilor si a liberalilor, se pare ca s-ar lua in discutie un plan prin care PSD si PNL sa faca front comun la nivel parlamentar intr-o "Opozitie unita".
Existenta unui Congres extraordinar comun nu numai ca ar afecta imaginea celor doua partide si prestatia fiecaruia in plan parlamentar, dar ar dezorienta si mai mult electoratele fidele. Monitorizarea, sanctionarea/aprobarea politicilor cabinetului Boc pot fi facute si fara "revolutia Opozitiei unite", prin metoda clasica a negocierii politice.
Care ar fi logica si scopul acestei constructii? Stoparea abuzurilor presedintelui prin intermediul ANI, Parchet, DNA, dar si limitarea politica a PD-L care incepe sa se transforme in "partidul stat". Folosirea sintagmei "partid stat" tine de retorica politica si mediatica si nu de realitatea politica romaneasca. "Partidul stat" este constructia politica generata de sistemul comunist. Partidul se confunda cu statul pentru ca este singurul care incearca sa controleze intreaga arhitectura institutionala si toate aspectele principale ale vietii sociale.
Va fi PD-L noul partid hegemonic? Probabilitatea este relativ mica. Realitatea electorala a demonstrat ca nu a reusit sa devina marele partid prezidential si nu a putut obtine majoritatea optiunilor electorale de unul singur. Deocamdata partidul f