Locuitorii Romei au reluat sambata serbarile dedicate Carnavalului 2010, cu o parada de costume de epoca in centrul istoric al orasului. "Este cel mai vechi carnaval din lume", au anuntat organizatorii, in frunte cu edilul capitalei, Gianni Alemanno. Ploaia marunta nu i-a impiedicat pe numerosi italieni, 10.000, dupa cum spun autoritatile - sa participe la inaugurare.
In timp ce spectatorii au urmarit manifestatia zgribuliti, sub umbrele, protagonistii au infruntat intemperiile si blitzurile aparatelor, in aer liber, cu zambetul pe buze, punand la incercare rezistenta costumelor sau a perucilor elaborate. Alaturi de calareti in costume de epoca, au defilat dame in rochii fastuoase purtate in calesti de odinioara, menestreli cu mandolina, jongleri abili, 'mancatori de foc' si alti animatori sau artisti de strada.
'Cursa barbarilor' redivivus
Scenografia a fost construita in jurul temei ecvestre: 60 de cai si peste 100 de figuranti au parcurs Via del Corso, care face legatura intre cele doua piete centrale ale capitalei, Piazza del Popolo si Piazza Venezia. Astfel, a fost reinnoita o traditie veche de cateva sute de ani, specifica Romei, aceea a "cursei barbarilor" cu cai, intrerupta in 1874.
Printre nenumaratele masti si costumatii, cele mai admirate au fost personajele traditionale ale carnavalului italian: Arlecchino, Pulcinella sau celebrele masti venetiene. Pentru a doua oara consecutiv, si in 2010, asa cum a amintit primarul Alemanno, Roma s-a “infratit”, pe durata serbarilor, cu Venetia - orasul din laguna.
Alaturi de personajele alegorice, au defilat si calareti ai armatei italiene, cum ar fi istoricul regiment al “Corazzierilor” - cuirasieri in vesminte stralucitoare -sau al “Lancierilor din Montebello”, cu traditionalele costume negru-albastre.
“Cat de frumos ar fi fost daca s-ar f