PĂRERI. Preţul metalului preţios continuă să crească, dar specialiştii nu s-au pus de acord dacă e o investiţie benefică pe termen lung sau scurt. Sursa: Reuters
Aurul şi-a dublat valoarea în ultimii patru ani, variaţia permanent ascendentă făcându-l o investiţie-refugiu pe timp de criză. În ultimul deceniu, uncia a crescut de la 300 la 1.200 de dolari.
Însă evoluţia pozitivă a fost mai puternică în ultimii doi ani, existând specialişti care prevăd un preţ de 2.000 de dolari/uncie până la sfârşitul lui 2010, pe fondul creşterii cererii.
„Interesant, dar temporar!”
Analistul financiar Dragoş Cabat nu este convins că aurul ar fi la fel de preţios pe burse, pe cât este şi în bijuterii: „Este interesant, dar temporar, pe termen scurt! Va înceta să atragă atenţia investitorilor, în momentul în care piaţa materiilor prime se va relansa, iar metalele cu destinaţie industrială vor fi din nou la mare căutare. În industrie, un metal preţios este mult mai rar folosit decât oţelul, aluminiul, cuprul”.
El recunoaşte că, pe un termen foarte scurt, de câteva luni, aurul ar putea fi de interes ca investiţie, în cazul în care cineva doreşte să-şi ferească banii de devalorizare, că sunt lei sau valută. „Dar nu i-aş sfătui să cumpere aur pe cei care doresc să câştige din investiţii financiare pe termen lung”, completează Dragoş Cabat.
„Ultima redută în faţa crizei!”
O opinie puţin diferită este cea a consultantului bancar Bogdan Baltazar. Bancherul vede în aur o investiţie importantă. „Aurul are în continuare o perspectivă foarte frumoasă. Există fonduri de asigurări şi chiar fonduri de pensii internaţionale care plasează banii deponenţilor în aur, tocmai pentru a fi sigure de păstrarea valorii investiţiei”, apreciază Bogdan Baltazar.
El regretă că în România nu există o piaţă seri