Stii ca meriti o marire de salariu, dar rata somajului te-a inspaimantat? Expertii spun ca trebuie sa iti ceri drepturile, oricum.
"Daca randamentul tau este acolo unde trebuie sau depaseste asteptarile, in mod cert ar trebui sa ceri o marire de salariu", spune Dustin Dumas Weeks, autorul cartii "Lessons from a Recovering Worker Bee".
Poate ca esti bombardat din partea managerilor cu mesaje ca ar trebui sa fi recunoscator ca ai o slujba, dar de multe ori exista bani la dispozitie pentru angajatii cu merite, scrie Forbes.
Ia in considerare fapul ca disponibilizarile economisesc o multime de bani pentru firme, dar genereaza o multime de sarcini in plus pentru cei care au ramas. Un manager bun stie ca nu trebuie sa ignore aceste elemente, spune Frances Cole Jones, autorul cartii: "Factorul de wow: Cele 33 de lucruri pe care trebuie (sau nu) sa le faci pentru a-ti garanta un avantaj un afacerile de azi".
"Cererea unei mariri de salariu iti aminteste atat tie, dar si sefului cate lucruri ai facut pentru a creste performanta firmei. [...] ", spune Jones, care adauga ca daca nu faci nimic, sunt sanse ca randamentul tau pe viitor sa scada.
Pe de alta parte, daca organizatia ta e intr-adevar pe rosu, riscand colapsul total, atunci chiar nu este un moment bun sa ceri mai multi bani.
"Angajatul trebuie sa analizeze atent situatia financiara a companiei inainte sa ceara o marire de salariu", spune Cheryl Palmer, consilier de cariera. "Daca ceri o marire de salariu cand compania de-abia se tine pe picioare, atunci nu numai ca nu o vei primi, dar vrei crea indoieli in mintea angajatorului privind priceperea ta profesionala", mai spune ea.
Gandeste ca seful
Primu lucru pe care trebuie sa il faci este sa gandesti ca seful tau. Sansele sunt ca el sa fie orientat pe rezultate, si asa ar treb