Zeci de familii cară apă de la o cişmea aflată la câţiva kilometri în centrul oraşului. Autorităţile spun că anul acesta situaţia s-ar putea rezolva cu ajutorul unui proiect de reabilitare a reţelei de apă
Zeci de familii din oraşul dâmboviţean trăiesc un adevărat coşmar de un an de zile. Localnicii din cartierele Schela Mare şi Ţuicani nu au apă curentă, deşi au făcut zeci de sesizări la primărie. Pe timp de vară nu este suficientă presiune iar iarnă, conducta de apă îngheaţă. Oamenii sunt nevoiţi să aducă apă cu bidoanele şi cu găleţile de la câţiva kilometri. Cei mai mulţi dintre ei au încercat să-şi asigure condiţii cât mai bune cumpărându-şi obiecte de uz casnic dar acestea nu pot fi folosite din cauza lipsei de apă la reţea. “Vara ni se spune că nu are presiune, iar iarna că îngheaţă. Umblăm cu ligheane, cu sticle de plastic şi cărăm apa acasă. Avem aparate pe care le-am cumpărat degeaba. Boilerul nu mai funcţionează pentru că de un an de zile nu a mai intrat apă în el”, spune Maria, o femeie de 35 de ani din cartierul Ţuicani.
Localnicii cară apă şi de câte trei ori pe zi
Principala îndeletnicire a locuitorilor celor două cartiere a ajuns, de un an de zile, căratul apei. Oamenii o folosesc şi pentru mâncare şi pentru spălat rufe şi pentru igiena corporală. “Maşina de spălat o folosesc pe post de storcător de fructe acum că pentru rufe nu mai am cum. De un an de zile nu mai avem apă. Astea sunt condiţiile de trai într-un oraş din România, în anul 2010. Ne descurcăm foarte, foarte greu. Cărăm apă pentru mâncare, pentru spălat, pentru copii, toata ziua stăm şi cărăm apă. Pentru consum cumpărăm de la magazine. Toată colonia suferă din această cauză. Ne-au spus să ne băgăm hidrofare, dar nu avem bani de hidrofoare. Să ne dea ei bani, că în campanii ştiu să ne promită tot felul de prostii”, ne spune revoltată o altă localnică.
Cei