Maşini lăsate... în aer, garda lui Bill Clinton divizată, călători zgâlţâiţi serios – acestea sunt doar câteva dintre surprizele apărute pe podurile londoneze de pe Tamisa, de-a lungul timpului.
Bătrâne şi pline de istorie, ori tinere şi moderne, podurile care te trec Tamisa, la Londra, au pus de multe ori la încercare seriozitatea şi punctualitatea britanică.
Cel puţin unul dintre ele are şi o scuză muzicală pentru asta: încă de la grădiniţă, vorbitorii sau ucenicii în ale limbii engleze învaţă să fredoneze "London Bridge is falling down" (London Bridge se prăbuşeşte). Dar nu e cazul să vă orientaţi spre un pod cu o istorie mai solidă sau să coborâţi din autobuz înainte să vedeţi Tamisa.
ŞI TOTUŞI NU S-A PRĂBUŞIT...
Cum London Bridge are o istorie de vreo 2.000 de ani, e normal să fi dat în anumite momente semne de slăbiciune, însă istoria Londrei nu a înregistrat o prăbuşire notabilă a construcţiei.
Primul "London Bridge" a fost construit de romani, în jurul anului 50 d.Hr. şi era din lemn.
Momentul istoric care pare să fi stat la baza cântecelului pentru copii este însă cel din anul 1014, când regele norvegian Olaf ar fi distrus acest pod de pe Tamisa. O altă explicaţie pentru versurile cântecului ar veni din vechiul mit al sacrificiului uman care se cerea pentru ca o construcţie se dureze. Pentru ca podul să reziste ar fi fost nevoie de sacrificarea unor copii la baza construcţiei. Nu există însă dovezi arheologice că acest lucru s-a şi întâmplat.
Varianta greoaie, din Evul Mediu, a podului încurca cursul Tamisei, aşa că râul a început să îngheţe iarna. Deranjant pentru navigaţie, însă o plăcere pentru londonezi, care au organizat timp de mulţi ani în această zonă Târgurile de iarnă. Gheaţa care se forma pe Tamisa strangulată de London Bridge era atât de solidă încât şi un elefant putea trece