Creată în secolul al XIX-lea, baza aparţinând Societăţii de Patinaj din Braşov îi atrage pe copiii din oraş, deşi suprafaţa cu gheaţă nu este acoperită. În vârstă de 16 ani, braşoveanul Vlad Ionescu visează să se califice la CM de juniori, deşi se pregăteşte pe un patinoar în aer liber...
Pentru România, patinajul artistic a devenit, în ultimii ani, un sport exotic, în sensul că numărul celor care îl practică în mod organizat, legitimaţi la cluburi, a scăzut dramatic, una dintre cauze fiind lipsa condiţiilor de pregătire. Deloc întâmplător, Zoltan Kelemen, reprezentantul ţării noastre la Jocurile Olimpice de la Vancouver, este singurul senior în activitate... Ceea ce face imposibilă organizarea Campionatului Naţional, de pildă.
Aşezat în centrul ţării, într-un cadru ideal pentru practicarea sporturilor de iarnă, oraşul Braşov este printre puţinele aşezări de la noi unde acestea se mai bucură de sprijin pe plan local şi spre care se îndreaptă cei mici. Iar suprafaţa cu gheaţă aparţinând Societăţii de Patinaj (fosta bază Olimpia) îi atrage pe o parte dintre ei, o grupă de 40 fiind iniţiată în tainele acestui sport de Manuela Cristudor, care profesează ca antrenor de patinaj artistic, pe plan local, din 1984 după ce a absolvit IEFS-ul.
Aşteaptă inaugurarea Patinoarului Olimpic
Campion naţional de juniori, Vlad Ionescu (va împlini 16 ani pe 12 februarie) este braşovean, fiind legitimat la Sport Club Municipal. Prezentat ca o speranţă a patinajului artistic de la noi - a ocupat locul 11 la Grand Prix-ul de la Cape Town 2008 şi 14 la cel de la Budapesta, anul trecut, la juniori -, a început prin a juca hochei.
"Am mai făcut schi, înot şi tenis. Mi-a plăcut mai mult patinajul. Cred că mi se potriveşte cel mai bine. Şi am început să am rezultate. Mama m-a încurajat tot timpul. Ea a făcut gimnastică, la Oneşti, însă îi place foarte mult pati