REŢETĂ. Cu numai doi oameni, el şi fiul său, Cristian Lungu a pus pe picioare o fermă cu 20 de vaci din care scoate lejer 100.000 de euro pe an. Sursa: Codrin Prisecaru
După ce a încercat să facă bani din morărit şi nu i-a mers, Cristian Lungu nu s-a lăsat bătut şi s-a reprofilat. Lapte şi brânză mănâncă toată lumea, aşa că s-a gândit să se facă fermier.
Cu 200.000 de euro investiţi în patru ani a pus pe picioare o fermă de 20 de vaci. A pornit de la una singură. „Băbuţa” a costat 7 milioane de lei, dădea 6 litri de lapte dimineaţa, 6 seara şi, după o săptămână, l-a speriat pe Cristian Lungu - „ce să fac eu cu atât lapte?”.
„Mănânci o zi, dar apoi tre să faci şi brânză. A făcut nevasta-mea şi a ieşit foarte bună. Am încercat să fac şi eu, dar n-a mers, mie îmi plac lucrurile mai agitate, nu prea am răbdare”, îşi aduce aminte Cristian Lungu primul moment când l-a „zgândărit” ideea de a-şi face o fermă de vaci.
Băbuţa l-a trimis la cursuri
Înainte de fermă, tot ca o afacere de familie, şi-a deschis o moară pe meleagurile unde a copilărit, în comuna Dascălu de lângă Bucureşti. „Am făcut-o cu fiul meu, singuri. A mers bine 3-4 ani, până a apărut problema cu pământul. Erau preţuri foarte bune, oamenii au început să vândă şi, bineînţeles, au început să dispară şi animalele.”
De preţul terenurilor a profitat şi fermierul Lungu: „Am cumpărat pământ pentru mine. Însă am luat cu 200 de euro hectarul şi, după un an şi jumătate, l-am vândut cu 50.000 de euro”.
Cu banii obţinuţi pe 4 hectare le-a început casele copiilor şi a început să-şi contureze ideea pe care o avea în cap de câţiva ani buni - o fermă de vaci, nici prea mare, nici foarte mică. În plus, a prins şi un curs la Baloteşti, acolo unde a învăţat câteva lucruri elementare despre creşterea vacilor: „Cercetător de meserie, am înc