Tinerii din Şinca Nouă au aruncat, aseară, de pe dealurile din jurul comunei, „roţi de foc", continuând o tradiţie veche ce simbolizează reînnoirea şi purificarea timpului, dar şi curăţirea sufletului.
Ceremonia a început la lăsarea întunericului, atunci când un alai de tineri îmbrăcaţi în costume populare au plecat din centrul comunei pentru a-şi pregăti roţile. Acestea au fost umplute cu paie şi urcate pe două dealuri. Apoi cetele au strigat peste sat numele fetelor care „se ţin încoronate", precum şi a tinerilor care nu sunt deocamdată căsătoriţi.
Punctul culminant al ceremoniei a fost aprinderea roţilor de paie şi aruncarea lor la vale. Sărbătoarea a continuat apoi la Căminul Cultural, unde a toată suflarea comunei s-a întâlnit la un bal. Petrecerea a fost deschisă de un spectacol de dansuri oferit de ansamblul folcloric din Şinca Nouă.
„O instanţă judecătorească"
Roata în flăcări este un obicei tradiţional ce se desfăşoară la cumpăna dintre iarnă şi primăvară, fiind cel cu care se încheie „Câşlegile" şi începe Postul Paştelui. Strigatul peste sat este considerat de către cercetători „o instanţă judecătorească". Roata, simbol solar, semnifică evoluţia ciclică a timpului, iar focul este elementul purificator.
Manifestarea din acest an a fost organizată de Consiliul Judeţean Braşov, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Braşov şi primăria Şinca Nouă.
Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos