Creditele de nevoi personale în euro sunt pe cale de dispariţie. Împrumuturile în lei, ale căror dobânzi scad constant, le vor lua locul. Creditul de consum nu va mai fi acordat de bănci în alte valute decât leu. „Nu va dura foarte mult până când creditul de consum să fie acordat numai în moneda naţională“, susţine Lucian Anghel, economist-şef în cadrul Băncii Comerciale Române. El estimează, deasemenea, „un nivel staţionar pentru Euribor (rata dobânzii
Creditele de nevoi personale în euro sunt pe cale de dispariţie. Împrumuturile în lei, ale căror dobânzi scad constant, le vor lua locul.
Creditul de consum nu va mai fi acordat de bănci în alte valute decât leu. „Nu va dura foarte mult până când creditul de consum să fie acordat numai în moneda naţională“, susţine Lucian Anghel, economist-şef în cadrul Băncii Comerciale Române. El estimează, deasemenea, „un nivel staţionar pentru Euribor (rata dobânzii la creditele în euro, practicată între principalele bănci europene) şi un trend descrescător pentru Robor (rata medie a dobânzii pentru creditele în lei acordate pe piaţa interbancară), care se va apropia de dobânda de politică monetară. Rata Robor este acum încă mult deasupra dobânzii de politică monetară la care BNR atrage depozite la termen pe o săptămână de pe piaţa monetară.
Reorientarea către împrumuturile în lei poate deveni o variantă avantajoasă pentru clienţii care doresc să îşi refinanţeze creditele mai vechi, chiar dacă acestea au fost contractate în valută, după o lungă perioadă în care creditarea în lei a fost mult mai scumpă decât orice împrumut în euro sau dolari.
Avantajele schimbării monedei creditului depind însă şi de evoluţia dobânzilor în euro. Aici părerile sunt încă împărţite. Okan Yurtsever, Director Retail Banking & Bancassurance, estimează o reducere a dobânzilor la creditele in euro „având în vedere creşterea compe