La sfârşitul anului 2008, jurnaliştii de la Ringier şi Kanal D „puneau la cale” o campanie umanitară dedicată copiilor din Afganistan, puternic afectaţi de război. La mai bine de un an de atunci, la Casa ONU din Bucureşti va avea loc, pe 24 februarie, vernisajul expoziţiei de fotografie „Copiii Războiului”.
Realizate de iniţiatorul acestei campanii, jurnalistul Florin Ghioca, fotografiile ne arată portrete ale copiilor întâlniţi „acolo unde nu există bucurie, căldură şi pace”. Campania realizată de jurnalişti cu sprijinul Ministerului Apărării este unicat în lume până acum: pentru prima dată, corespondenţii de război înfruntă pericole inerente în asemenea situaţii doar pentru a-i ajuta pe localnicii afectaţi de conflictul militar.
40 de suflete fotografiate
„A fost, de departe, cea mai inedită experienţă pe care am trăit-o: am văzut feţele copiilor care aşteptau orice sprijin şi pentru care şi o coajă de pâine sau o pereche de mănuşi puteau însemna salvarea de la o moarte aproape sigură”, povesteşte Florin Ghioca experienţa trăită în frigul iernii afgane.
„Erau desculţi, înveliţi în cârpe, cu ochii atinşi de conjunctivită, cu râie şi cu pielea crăpată de frig şi de vânt. În ciuda acestora, copiii afgani au cel mai sincer şi mai deschis zâmbet din câte am văzut”, declară Florin, care a pregătit, pentru expoziţia de la Casa ONU, 40 de imagini reprezentând chipurile „copiilor războiului”.
În cadrul vernisajului vor fi proiectate şi imagini filmate la faţa locului de cameramanul Rolf Vescan, cel care a participat la campanie din partea Kanal D. Cei doi jurnalişti au împărţit, alături de militarii români, haine de iarnă, jucării şi alimente copiilor din provincia Zabul.
Bani pentru copiii afgani
La vernisajul de pe 24 februarie şi-au anunţat participarea mai multe per s