Comentariu.Pentru unii, Forumul Economic Mondial indică direcţia în care se îndreaptă lumea; pentru alţii, este o sărbătoare egoistă.Davos 2010 a fost a fost marcat de apelurile preşedintelui Sarkozy la un capitalism sustenabil, de confruntarea lui Obama cu bancherii şi de impetuozitatea Chinei.
Forumul Economic Mondial, care are loc în fiecare an în staţiunea montană elveţiană Davos, generează o avalanşă de comentarii.
Anul acesta protestatarii anti-globalizare au fost în interiorul evenimentului şi au fost conduşi de Nicolas Sarkozy. Discursul preşedintelui francez a fost piperat cu slogane parcă luate de pe un afiş. A conţinut multe mea culpa şi apeluri la un capitalism sustenabil. Ar trebui să asistăm la un progres în această privinţă, dar nu semnificativ.
Preşedintele Barack Obama a adoptat şi el o poziţie dură, care reflectă mânia publică faţă de bancherii care ne-au adus pe marginea prăpastiei. În schimb, bancherii şi-au mobilizat considerabila maşină de PR şi au încercat să ne convingă că reformele sistemului financiar pot declanşa o altă recesiune.
De acum încolo, reformele vor fi implementate într‑o atmosferă care-i descrie pe politicieni ca populişti şi pe bancheri drept cămătari. Cine ar fi crezut cu o lună în urmă că o alegere în Massachusetts va avea un asemenea impact asupra Forumului de la Davos şi asupra lumii?
Condamnaţila acţiune colectivă
Una dintre cele mai obişnuite nemulţumiri şi la întâlnirea din acest an este că în timp ce problemele lumii devin mai mari şi mai frecvente, nimeni nu este pregătit să le rezolve. Mecanismele necesare pentru soluţionarea acestora par să se fi gripat. Puţini cred că Naţiunile Unite sau alte organizaţii multilaterale ştiu ce fac sau că au resursele necesare pentru a fi eficiente.
Marile puteri par şi ele incapabile să reacţioneze. G8 este o relicvă, şi înlocuitorul lui, G20,