Profesorul Tudor Luchian de la Facultatea de Fizică lucrează la un proiect de cercetare unic în România, care-şi propune descoperirea de medicamente împotriva cancerului.
La doar 42 de ani Tudor Luchian a fost curtat de cele mai mari institute de cercetare din lume. În 2001 a lucrat într-un laborator din Texas, unde a realizat şi proiecte finanţate de NASA. În 2007 a refuzat oferta de a preda la Universitatea Oxford, una dintre cele mai bine cotate instituţii academice din lume, pentru a se întoarce în România. A vrut cu orice preţ să realizeze în Iaşi primul laborator de Biofizică Moleculară şi Celulară, la Universitatea „Al. I. Cuza“, şi, cu mult efort, şi-a îndeplinit visul.
„Când m-am întors în România, în laboratoare era o situaţie groaznică. Erau doar nişte pereţi goi“, ne-a spus Tudor Luchian. Laboratorul a fost dotat cu aparatură modernă. În 2008, fizicianul a reuşit să obţină un proiect de 2000.000 de euro finanţat de Centrul Naţional de Managament, care-şi propune să revoluţioneze lumea medicală.
Foloseşte venin de viespe
Împreună cu o echipă de tineri cercetători, Tudor Luchian lucrează la realizarea unor antibiotice de ultimă generaţie, care trateze cancerul. Profesorul spune că este prima cercetare de acest gen din România.
Deocamdată, Tudor Luchian a reuşit să demonstreze în laborator că anumite macromolecule, denumite ştiinţific peptide, în intercaţiune cu anumite substanţe, extrase chiar şi din veninul de viespe de exemplu, pot să ucidă doar celulele bolnave.
Pentru a realiza cercetarea, fizicianul a comandat venin de viespe din străinătate. Cercetătorul urmează să stabilească substanţele cele mai bune pentru fiecare tip de cancer întrucât antibioticele clasice ucid toate celule. „Proiectul este extrem de greu şi singura garanţie pe care o ai este că trebuie să munceşti mult ca să obţii rezultate“,