Stavros se află din primăvara anului trecut în România şi spune că s-a îndrăgostit de ţara noastră pentru că aici oamenii ştiu să preţuiască prietenia.
Ciprotul s-a apucat de gătit la şapte ani, când a fost cu tatăl său la vânătoare de fazani. Nu aveau decât mere la ei, aşa că băiatul le-a luat şi le-a făcut pe grătar. „Tata a crezut că am înnebunit, dar au fost foarte bune“, povesteşte Stavros.
După ce a terminat liceul de limbi străine, a început armata unde s-a ocupat de aprovizionarea cu mâncare a unităţii. Între timp, mai lucra şi ca bucătar la un restaurant unde se serveau clătite cu fel de fel de combinaţii de mâncare - de la carne şi porumb, la dulceaţă de fructe.
Pentru a deveni un bucătar mai bun, a urmat cursurile institutului culinar din Nicosia. A învăţat aici să gătească tot de felul de mâncăruri, de la reţete greceşti şi italieneşti, la delicatese chinezeşti.
Bucătar în Australia şi Canada
La 20 de ani s-a căsătorit cu o cipriotă care avea cetăţenie australiană, împreună cu care s-a mutat la Sydney. Aici a lucrat la un restaurant grecesc. A divorţat, însă, după câţiva ani s-a întors în Cipru. Nici acasă nu a stat, însă, prea mult. S-a hotărât să plece în Santa Barbara, America, după ce a primit o ofertă de la un prieten să lucreze la restaurantul lui. Aici s-a căsătorit, cu Tatiana, cu care s-a întors în Cipru după un an şi jumătate.
„M-am întors în Nicosia pentru că a fost nunta surorii mele. Mama era bolnavă aşa că am decis să nu mă mai întorc în America“, poveteşte Stavros.
În 2000, însă, şi-a făcut iar bagajele, de data aceasta cu destinaţia Toronto, Canada, unde a lucrat timp de cinci ani la un restaurant grecesc. „În 2004, când a câştigat Grecia campionatul european a fost festival pe străzi. Mi-a plăcut acolo dar m-am întors în Cipru pentru că soţia mea trebuia să nască şi am vrut să o facă acasă“, re