LA JUMĂTATE. Profitând de o lege permisivă, veteranii umplu vagoanele cu însoţitori. Numărul acestora poate fi nelimitat.
Casele de bilete ale CFR au concurenţă, seară de seară. Veterani sau văduve de război, personaje cunoscute printre cei care merg mai des cu trenul, vin zilnic în Gara de Nord şi îşi caută „însoţitori”, pasageri pe care să-i ducă cu trenul la jumătate de preţ, pe curse lungi.
35 de lei costă până la Iaşi şi 40 până la Suceava. Câţi pasageri însoţitori pot lua? „Oricâţi”. Legea nu stipulează nicăieri câţi însoţitori pot avea cei care au dreptul la bilete de călătorii gratuite.
Profil: veteran serios şi popular
Îmbrăcat cu un palton lung, negru, cu nasturi săriţi în câteva locuri şi un rucsac în spate, un bărbat trecut bine de 70 de ani trage o raită prin faţa caselor de bilete din Gara de Nord. Pare să fie cunoscut.
Salută, îşi zâmbeşte cu o casieriţă şi îşi continuă mersul încet, sprijinându-se într-o cârjă improvizată dintr-un băţ uscat şi cioturos. Apoi, se opreşte lângă un perete şi radiografiază zona caselor de bilete dintr-un capăt în celălalt.
Un bărbat cu accent moldovenesc se apropie de el. „Matali ai bilete din ălea de veteran? Suntem doi. Am vorbit cu tanti Nina, dar ea era deja plecată spre Iaşi. Păstrează-mi două, moşule”, insistă bărbatul, care vrea să meargă până la Vaslui.
„A luat şi 80 într-un vagon”
Nea’ Victor are „90 de ani şi o lună”, e veteran de război decorat şi spune că pensia îi ajunge cam la 400 de lei. Pentru că îi cam lipsesc banii a pus pe roţi o „mică afacere” pe care o face de 7 ani.
Ia însoţitori de ocazie din Gara de Nord şi îi duce până la Iaşi sau Suceava. „Măcar trei să fie şi mergem. Barem să înţeleg ceva, cu unu’ nu mă duc”, îi răspunde unui „client” care vrea să meargă până la Suceava.