Un proiect guvernamental român privind introducerea unei taxe pe fast-food în scopul de a combate obezitatea îi nemulţumeşte pe specialiştii din domeniul alimentaţiei şi generează îndoieli cu privire la eficienţa sa, comentează AFP. Această taxă, în cazul în care va fi adoptată, este foarte rară în Europa. Franţa a intenţionat să introducă o astfel de măsură în 2008, dar a renunţat. "Nu mai putem rămâne cu braţele încrucişate. Trebuie să îi reînvăţăm pe ro
Un proiect guvernamental român privind introducerea unei taxe pe fast-food în scopul de a combate obezitatea îi nemulţumeşte pe specialiştii din domeniul alimentaţiei şi generează îndoieli cu privire la eficienţa sa, comentează AFP.
Această taxă, în cazul în care va fi adoptată, este foarte rară în Europa. Franţa a intenţionat să introducă o astfel de măsură în 2008, dar a renunţat.
"Nu mai putem rămâne cu braţele încrucişate. Trebuie să îi reînvăţăm pe români să se hrănească în mod corect", a declarat secretarul de stat pentru Sănătătate, medicul Adrian Streinu-Cercel, apărând acest proiect cu ocazia unei dezbateri publice care avut loc în această săptămână.
Aceasta este însă o misiune dificilă într-o ţară cunoscută pentru mesele copioase, adeseori cu mâncăruri destul de grase şi care includ invariabil carne de porc.
Potrivit statisticilor ministerului, aproape un român din doi este supraponderal, ţara ocupând locul al treilea în Europa după prevalenţa obezităţii. Bolile şi problemele asociate cu obiceiurile alimentare nesănătoase au înregistrat un progres în ultimii ani, în special în rândul tinerilor.
Dacă obezitatea afectează până în prezent un număr limitate de copii (3,5 la sută), tendinţa este cea care reprezintă o îngrijorare, acest procent dublându-se în patru ani.
Nu vom slăbi dacă mai plătim o taxă
Oamenii de afaceri nu contestă aceaste cifre. Dar ei aprecia