NECOMERCIAL. Festivalul de film care începe în câteva zile are mai puţini americani pe covorul roşu decât în alţi ani. Cel puţin o peliculă românească e printre favorite. Sursa: Reuters
Festivalul de Film de la Berlin sărbătoreşte 60 de ani de existenţă. Ediţia din acest an este, potrivit lui Dieter Kosslick, directorul festivalului, una importantă şi pentru filmul est-european. România are de profitat de pe urma acestei tendinţe, fiind reprezentată cu patru filme la Berlinala care se va desfăşura între 11 şi 21 februarie.
O manifestare împotriva Estului
La conferinţa de presa, organizată la începutul săptămânii la Berlin, Kosslick a marcat importanţa istorică a festivalului, spunând că, înfiinţat de americani, festivalul a fost iniţial gândit şi ca o manifestare propagandistică împotriva estului, ceea ce trebuie schimbat. Mai ales astăzi, la 20 de ani de la Căderea Zidului.
Decizia conducerii festivalului de a selecta majoritatea filmelor aflate în concurs dintre producţiile independente, puţine americane, nu este una care se justifică prin perioada de criză, ci una conştientă şi liberă, după cum precizează Kosslick într-un interviu acordat săptămânalului german „Die Zeit”.
„Noi, ca festival, avem libertatea de a proceda altfel decât o cere piaţa. Eu nu sunt un cinematograf multiplex. Segementul filmelor independente a devenit foarte puternic”, spune directorul festivalului.
Deschidere cu „Tuan Yuan”
De asemenea, decizia de a deschide manifestarea cu un film din China, „Tuan Yuan”, al regizorului Wang Quan’an, a fost una care ţine cont de accentele Berlinalei, subliniate de Kosslick.
„Faptul că filmul de deschidere e din China nu înseamnă că am recurs la o soluţie în contextul crizei, ci o decizie conştientă. Bineînţeles că puteam face deschiderea şi cu circus-max