Centrul Istoric al Capitalei e bântuit de stafiile din TOP 300. Plata chiriilor se face prin intermediari, proprietarii rămânând ascunşi. În centrul istoric al Capitalei îşi fac veacul peste 100 de crâşme. Sursa: Andrei Spirache
E noul Eldorado al comerţului şi distracţiei. „Oraşul vechi” e un concept consacrat în Europa, de la Bruxelles până la Varşovia şi de la Praga până în Florenţa. Sunt mine de aur care absorb ca buretele milioane de turişti anual, iar în Bucureşti povestea abia începe.
E un contrast de tip balcanic între locacurile de fiţe şi mizeria de pe străzi. Trotuarele sunt desfundate. Gunoaie peste tot. Grămezi de zăpadă la tot pasul. Câini şi vagabonzi care populează clădiri istorice cum ar fi Hotelul Concordia sau Hanul Gabroveni. Miros de urină la toate colţurile.
Altfel, cluburi, baruri şi bistrouri prosperă. Metrul pătrat este exorbitant. Proprietarii, în marea majoritate despăgubiţi de pe urma retrocedărilor, sunt de negăsit. Chiriile se plătesc prin interpuşi unor stafii imobiliare. Misterele Bucureştilor.
2.700 de euro chirie pe Şelari
Are 33 de ani, e economist şi de câţiva ani s-a apucat de cârciumărit. Centrul Istoric i-a surâs ca o fată mare. A deschis un bistro pe Smârdan: „Les Bourgeois”, adică „La Burghezi”.
Zice că plăteşte 4.300 euro pe 150 mp. Tipu' e comerciant de la 18 ani. Ştie preţul zonei. Pe Grabroveni, cică, 100 mp se dau cu 900 euro. Pe Şelari, culmea, 70 metri pătraţi cu 2.700 euro.
“Spaţiile mici te costă mult mai scump!”, dezvăluie tânărul afacerist. “Mi se părea ciudat că această agenţie plătea chirie într-un sediu al cărui proprietar se spune că este un funcţionar din Primăria Sectorului 5. Toată lumea ştie”, mărturiseşte Radu Diaconu, mângâindu-şi sugestiv bărbia cu degetul arătător. Are “sânge”, e tânăr şi e dezinvolt.