Crizele politice repetitive şi degradarea situaţiei economice a ţării au avut un prim efect acum două săptămâni, când liderul "Revoluţiei Portocalii", Victor Iuşcenko a fost eliminat din cursa prezidenţială încă din primul tur. Iulia Timoşenko, fosta lui colegă de partid din acea vreme nu avea aşadar teoretic prea multe şanse să câştige în turul doi de duminică, 8 februarie. Sub sloganul "Un stat, un şef", Ianukovici s-a declarat favorabil unei Ucraine puternice, independente şi neutre, evitând să apară prea apropiat de Moscova. Cum se va distanţa însă de Rusia şi partidul său "al regiunilor" de cel al "Rusiei Unite" condus de Vladimir Putin nu se ştie prea bine.
Crizele politice repetitive şi degradarea situaţiei economice a ţării au avut un prim efect acum două săptămâni, când liderul "Revoluţiei Portocalii", Victor Iuşcenko a fost eliminat din cursa prezidenţială încă din primul tur. Iulia Timoşenko, fosta lui colegă de partid din acea vreme nu avea aşadar teoretic prea multe şanse să câştige în turul doi de duminică, 8 februarie.
Rămâne de văzut dacă lidera taberei zise pro-occidentale de la Kiev va încerca să prelungească confruntarea cu un al treilea tur în faţa tribunalelor, acţiune ce-ar prelungi blocajele din ţară după cinci ani de instabilitate politică.
Până atunci, însă, Viktor Ianukovici îşi poate savura victoria, o victorie bazată în mare parte pe sprijinul obţinut de la bogaţii industriaşi din estul Ucrainei - fieful său electoral - dar şi pe deziluzia populaţiei, pe speranţele spulberate pe care ucrainienii şi le puseseră în echipa liderilor portocalii.
Mai bine de cinci ani după ce a fost constrâns să iasă pe tuşă, fostul mecanic originar dintr-o familie de rusofoni revine aşadar pe avanscena politicii ucrainene. Ianukovici şi-a construit programul electoral pe un mesaj pe cât de simplu pe atât de grăitor celor mai mulţi : co